15 06 2023

Woonzorg in de lift

Meer en meer senioren en hun familieleden lijken de weg weer gevonden te hebben naar de ouderenzorg. Dat concluderen we uit de cijfers van de woonzorgcentra. In 2022 telden de centra 131.000 leads voor woonzorg (woonzorgcentra & assistentiewoningen). Dit cijfer zit nu terug in de lift.

Opvallend is wel dat het aandeel van zwaar zorgafhankelijke mensen groter is geworden. Mensen stellen aldus de stap naar een woonzorgcentrum langer uit.

Dit voornamelijk omwille van de volgende redenen:

 • Mensen willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen in een huiselijke omgeving, dicht bij familie en vrienden
 • Men voelt zich fysiek nog te goed en men is nog te zelfstandig om naar een woonzorgcentrum te gaan
 • De kostprijs/Het financiële aspect

Daarenboven heerst er ook een groot personeelstekort binnen de woonzorg. “In steeds meer woonzorgcentra is een opnamestop door een tekort aan personeel,” zegt Maarten Peeters van de studiedienst van de Onafhankelijke Ziekenfondsen in Vlaanderen.

Voor al deze obstakels bieden assistentiewoningen grotendeels een oplossing.

Voordelen van een assistentiewoning

Assistentiewoningen, ook wel bekend als serviceflats, zijn een geweldige woonoptie voor senioren (65+’ers) die graag zelfstandig willen blijven, maar ook willen genieten van extra ondersteuning en gemak. Deze vorm van huisvesting biedt tal van voordelen die het leven van ouderen comfortabeler en zorgelozer maken.

Een van de belangrijkste voordelen van een assistentiewoning is de veiligheid die het biedt:

 • Er is een woonassistent die kan helpen bij jouw mogelijke problemen en vragen.
 • Er is de garantie op crisiszorg en overbruggingszorg (tijdelijke, aangepaste zorg): als er zich een noodsituatie voordoet, ben je er zeker van dat er onmiddellijk de nodige zorg wordt geboden.
 • Er wordt 24 uur op 24 toezicht gegarandeerd. Er is een noodoproepsysteem, waarbij je oproep dag en nacht meteen wordt beantwoord.

Hierdoor kunnen bewoners én hun familieleden gerust zijn, wetende dat er altijd hulp beschikbaar is in geval van nood.

Daarnaast zijn assistentiewoningen vaak ontworpen met het oog op de mobiliteit van ouderen. Ze zijn rolstoelvriendelijk en hebben doorgaans brede deuropeningen en aangepaste badkamers om gemakkelijke toegang en beweging te vergemakkelijken. Dit zorgt voor meer vrijheid en onafhankelijkheid voor de bewoners.

Assistentiewoningen bieden ook sociale voordelen. Ze bevinden zich in gemeenschappen waar andere senioren wonen, waardoor bewoners de kans krijgen om nieuwe vriendschappen te sluiten en deel te nemen aan sociale activiteiten. Gemeenschappelijke ruimtes, zoals lounges of recreatiegebieden, bieden een gelegenheid om anderen te ontmoeten en samen tijd door te brengen.

Een ander voordeel van assistentiewoningen is de beschikbaarheid van services en ondersteuning. Hoewel bewoners zelfstandig wonen, hebben ze toegang tot diensten zoals maaltijdbereiding, huishoudelijke hulp en persoonlijke verzorging. Deze ondersteuning kan een enorme last wegnemen van ouderen en hen helpen om comfortabel en stressvrij te leven.

Bovendien zijn assistentiewoningen meestal gelegen in de nabijheid van essentiële voorzieningen, zoals winkels, gezondheidszorgfaciliteiten en openbaar vervoer. Dit vergemakkelijkt het dagelijks leven en maakt het gemakkelijk om toegang te krijgen tot de benodigde voorzieningen.

Aankopen voor eigen bewoning of als investering

 

Eigen bewoning

Ben je 65+ of nader je die leeftijd en denk je stilaan aan een veilige woonst, waar je op een fijne en zorgeloze manier kan genieten van een welverdiende rust na een drukke loopbaan, dan is het kopen van een assistentiewoning een uitstekende keuze.

 • Je wordt en blijft altijd eigenaar van een onroerend goed, net zoals je een gewoon appartement zou kopen in een appartementsgebouw.
 • Je koopt in volle eigendom, wat perspectieven biedt voor successieplanning.
 • Je betaalt registratierechten, maar er geldt een vrijstelling van onroerende voorheffing (grondlasten) en je geniet een verlaagd btw-tarief (12% ipv 21%).
 • Net zoals bij elk ander vastgoed zal de waarde van jouw assistentiewoning stijgen om diverse redenen (uitstekende ligging, schaarste in de regio, kwalitatieve flat). De meerwaarde blijft volledig voor jou en/of jouw kinderen.
 • Sociale meerwaarde: je woont zelfstandig, maar toch niet alleen. Je kan maximaal genieten van jouw vrijheid en een uitstekende levenskwaliteit tot op latere leeftijd.
 • Je bent eigenaar van een privatief deel en een deel van de gemeenschappelijke ruimtes. Bijgevolg zit je in de vereniging van de mede-eigenaars die over het onderhoud en de investeringen in de gemeenschappelijke delen beslist.

Investeren in de zorg

Misschien ben je helemaal zelf nog niet aan een assistentiewoning toe. Dan nog kan een zorgflat een interessante belegging zijn als opbrengsteigendom. Spaarboekjes zijn hun waarde helemaal verloren en op de beurs riskeer je ook verlies. Vastgoed is dus nog altijd een zekere, veilige investering. Je haalt een mooi rendement uit jouw huuropbrengst en tegelijk omzeil je een ellenlange wachtlijst bij de zorgbeheerders, zodat je later zorgeloos jouw intrek in de assistentieflat kunt nemen.

Een investering in een assistentiewoning is niet alleen een veilige en zekere financiële investering, maar ook een investering in de gezondheid en welzijn van onze senioren en hun families.

Investeren in assistentiewoningen biedt een aantal interessante fiscale en sociale voordelen:

 • Je betaalt geen grondlasten, door de vrijstelling van onroerende voorheffing.
 • Je koopt een eigendom aan een verlaagd BTW-tarief van 12% op de constructiewaarde (ipv 21%).
 • Door de grote vraag en de snelle vergrijzing ben je op lange termijn altijd zeker van een meerwaarde van jouw vastgoed.
 • Je geniet een correct, marktconform rendement door de uitstekende kwaliteit van de zorgflats in Residentie De Wondel, de hoge vraag naar huurmogelijkheden en de uitgebreide zorg- en dienstverlening door het aanpalende Woonzorgcentrum.
 • Met Zorgbedrijf Vlaanderen als ervaren zorgbeheerder heb je een kwalitatief sterke uitbater, die mee zorgt voor een vlotte verhuring van jouw assistentiewoning. Zij zorgen hierbij voor een prima dienstverlening bij de opmaak van alle contracten.
 • Wil je later zelf de assistentiewoning betrekken, dan zeg je de huurder met een beperkte opzegtermijn op en kan je zelf volop genieten van jouw eigendom.

Assistentiewoning in Residentie Ringoot te Meise

Heeft u onze assistentiewoningen in Residentie Ringoot te Meise reeds gezien?

Residentie Ringoot bestaat uit 3 bouwblokken rondom een gemeenschappelijke binnentuin en omvat 33 erkende assistentiewoningen. Het project is gelegen in het hartje van centrum Meise aan het markplein, in de schaduw van de kerk, het oud gemeentehuis en de nationale plantentuin. Winkels, horeca, de bibliotheek maar ook de Muze van Meise en het sportcentrum bevinden zich allen op wandelafstand. De markt op zaterdag maakt het plaatje compleet…

Via een overdekte onderdoorgang op het gelijkvloers is de binnentuin toegankelijk. In de binnentuin is het ‘Grand Café’ aanwezig van de assistentiewoningen met terras, petanqueplein & kruidentuin. Eveneens is hier een onderdoorgang gecreëerd, die toegang geeft vanuit de Brusselsesteenweg naar de gemeenschappelijke binnentuin. Het niveauverschil wordt overbrugd door een buitenlift en trap. Afwerking keuken, badkamer, vloeren en binnendeuren kan u uiteraard zelf kiezen. Elk appartement is volledig uitgerust met vloerverwarming en voldoet aan de BEN-normen, die staan voor ‘Bijna Energie Neutraal‘, E-peil zal dus max 30 bedragen. Elke assistentiewoning wordt standaard voorzien van dezelfde glasgordijnen, die het ‘stijlvol’ aspect alleen maar zullen benadrukken. Naast de ruime zongerichte terrassen zullen de bewoners en kun bezoekers ook kunnen genieten van een glaasje in het Grand Café of ze kunnen ontspannen in de fitness- en kinéruimte. Elkaar ontmoeten kan je tevens in de wasbar.

Of het nu voor eigen bewoning is of als investering, hoe dan ook, een assistentiewoning aankopen in Residentie Ringoot is investeren in de toekomst!

Maak vandaag nog uw afspraak voor meer info of neem een kijkje op de detailpagina: https://www.colorcasa.be/panden/residentie-ringoot-2/
02 270 37 02  –  immo@colorcasa.be