04 07 2022

Wat bepaalt de waarde van jouw woning?

Wat bepaalt nu juist de waarde van een woning ?

Wij vroegen het ons af en gingen op zoek naar studies die een veelheid aan factoren onderzochten.

Een studie in opdracht van Belfius analyseerde volgende factoren.

Een garage en een badkamer

Elke extra inpandige parkeerplaats resulteert in een stijging van de vraagprijs met 11,80%. Voor een extra badkamer ligt de vraagprijs gemiddeld 11,64% hoger”, blijkt uit het onderzoek.

Goede isolatie

Uiteraard heeft een goede isolatie een enorme impact op de prijs van een woning. Hoe beter geïsoleerd, hoe duurder het huis. Zeker gezien de stijgende energieprijzen wordt de waarde van energiezuinige woningen groter.

“Er is een prijsverschil van 14,58% tussen twee identieke woningen, waarvan de ene een EPB-waarde van F heeft en de andere een waarde van D.”

Enkele tips om de isolatie van je huis te verbeteren:

  • Breng vloerisolatie aan
  • Zorg dat enkelglas vervangen wordt door HR+-isolatieglas
  • Verbeter de isolatie onder het dak

Een verbeterde isolatiewaarde zorgt er niet alleen voor dat je woning meer waard wordt. Ook neemt je energieverbruik sterk af. Zo verdien je de investering in een verbetering van de isolatie maandelijks voor een deel terug!

Woonoppervlakte en grondoppervlakte

“De woonoppervlakte en de totale oppervlakte van de grond spelen ook een rol in de prijs van een woning. Een extra woonoppervlakte van 10 vierkante meter verhoogt de prijs met 2,4%.”

Aan de grootte van je grond kan je uiteraard niet altijd iets veranderen (tenzij je een aanpalend stuk grond kan bijkopen). Wel kan je de woonoppervlakte uitbreiden.

Je woning uitbreiden hoeft niet vast aan je woning te gebeuren. Ook met een losstaand bijgebouw vergroot je je woonoppervlak. Wanneer het totaaloppervlak van je losstaande gebouw(en) onder de 40 vierkante meter blijft, heb je bovendien geen bouwvergunning nodig in Vlaanderen.

Vraag een gratis schatting aan

Zowel notarissen die nog actief bemiddelen bij verkopen als vastgoedmakelaars zijn goed geplaatst om de waarde van een pand te bepalen. Ze kennen de lokale markt en hebben veel vergelijkingspunten. Ze weten naar welk type panden vraag is, wat niet goed in de markt ligt en wat potentiële kopers in een bepaalde wijk meestal kan bekoren.

Vraag vandaag nog jouw gratis schatting aan bij ColorCasa zodat wij jou gepast kunnen adviseren !