06 03 2023

Oververhitte vastgoedmarkt definitief geblust

De tijd van overbiedingen en hoge vastgoedprijzen lijkt voorgoed achter ons te liggen.
Dit blijkt uit registraties van de notarissen: in januari 2023 werden er 15,3% minder vastgoedtransacties geregistreerd dan in diezelfde maand een jaar eerder. De verkoop van huizen daalde met 17% en die van appartementen zelfs nog meer, nl. met 19,4%.

De extreme verkooppiek die corona veroorzaakte is zonder twijfel weg, concluderen de notarissen.

Redenen voor de afkoeling van de vastgoedmarkt

De Belgische vastgoedmarkt koelde het voorbije jaar reeds lichtjes af in ons land.
Deze trend zette zich begin dit jaar ook door vanwege de sterke rentestijging, forse energieprijzen en inflatie.

Het volledige effect van de sterke rentestijging van vorig jaar zal pas dit jaar voelbaar worden, en we verwachten dat de hypotheekrente in de eerste helft van het jaar (licht) verder zal stijgen. Dit zal de dynamiek en de prijsgroei op de huizenmarkt verder temperen.

Volgens cijfers van de Nationale Bank van België werden in januari van dit jaar 45% minder hypotheekleningen geregistreerd vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. De zwakke vraag zal naar verwachting een lichte prijscorrectie van 0,5% veroorzaken dit jaar en een prijsstijging van slechts 1% volgend jaar.

Hoewel de prijscorrectie in België wellicht beperkt zal zijn, wijzen we er wel op dat de reële (voor inflatie-gecorrigeerde) prijsdaling veel groter zal zijn.
Volgens de projecties van ING zou de reële huizenprijscorrectie tussen 2022 en 2024 kunnen oplopen tot een daling met 11%.

Worden woningen dan effectief goedkoper?

Er komt opnieuw koopcomfort voor diegene die een woning zoeken. De tijd van opbieden om te kunnen kopen is voorbij.
En als de vraag mindert, komen de vastgoedprijzen onder druk te staan, volgens de wet van vraag en aanbod. Toch?

Notarissen en economen zijn hierover verdeeld van mening. “Het zou kunnen dat we in de loop van het jaar een correctie krijgen, maar een sterke terugval dat verwacht ik niet. De verkoop blijft namelijk nog steeds hoog.”, zegt notaris Van Opstal van Fednot, de federatie van Belgische notarissen. Johan Van Gompel, KBC-econoom ziet dit anders: “De prijsdynamiek is al een tijdje aan het afremmen en gezien de hypothecaire rente dit jaar voort zal stijgen, zal lenen nog duurder worden. Ik verwacht vooral een correctie in prijzen op vlak van energieverslindende woning waarvoor een grote investering nodig is om ze duurzaam te maken.” Zeker gezien de renovatieverplichting die sinds 1 januari 2023 van kracht is, lijkt ons dit niet onlogisch.

De inflatie voor 2023 wordt geraamd op om en bij de 5%, waar er een gemiddelde prijsstijging in vastgoed wordt voorzien van slechts 2,5%. Er komt dan wellicht geen nominale prijsdaling over de gehele vastgoedmarkt, in reële termen zullen woningen dit jaar naar verluidt wél zo’n 2,5% goedkoper worden.