31 01 2023

Een terugblik op 2022 & de verwachtingen voor het vastgoedlandschap anno 2023

Met de intrede van het nieuwe jaar blikken we samen met jou even terug op 2022 en kijken we vooruit naar de verwachtingen voor vastgoedlandschap anno 2023.

Hoe zag het vastgoedlandschap eruit in 2022?

Enkele cijfers:

  • Huizenprijzen bleven met een stijging van 0,5% in de tweede helft van jaar zo goed als status quo
  • De prijsstijging van woningen lag voor het eerst fors lager dan de inflatie
  • Huizen met een energiezuinig label van A of B werden 17,9% duurder verkocht dan gelijkaardige huizen met energielabel D of meer. De aankondiging van de renovatieverplichting die van start zou gaan begin 2023 zorgde voor een daling in populariteit van huizen met slechte energielabels.
  • Elk jaar komen er in België zo’n 30.000 nieuwe appartementen bij, waarvan meer dan 23.000 in Vlaanderen. Dat is een stijging met bijna 60 procent in vergelijking met twintig jaar geleden. We gaan dichter en hoger gaan wonen, meer in dorpskernen, en ook meer in appartementen. Ook de veranderende samenstelling van de gezinnen, de toenemende vergrijzing én het feit dat nogal wat mensen met centen in vastgoed willen investeren om te verhuren, zorgen voor een sterk toenemende “appartementisering”.
  • Ouderen bleken sneller geneigd om hun woning te verkopen. De oudere bevolkingsgroep is nog  bijzonder vitaal en veel minder honkvast geworden.
  • Er werden meer woningen op het platteland of in de uithoeken van het land verkocht dan het jaar ervoor. Door de coronapandemie en de lockdowns bieden heel wat werkgevers nu meer mogelijkheden om tijd- en plaatsonafhankelijk te werken. Wie nog slechts één of twee keer per week naar het kantoor in de grootstad moet, kan het zich veroorloven de rust van het platteland op te zoeken.
  • 70% van de Belgen is nog steeds eigenaar van zijn eigen huis. We zijn de baksteen in onze maag nog niet kwijt. Toch merken we een grote dynamiek op de huurmarkt: de forse stijging van de woningprijzen de laatste jaren, maken het verwerven van een eigen woning voor een grotere groep mensen bijzonder moeilijk waardoor de huurmarkt in de lift zit.

 

Conclusies

De huizenmarkt stagneerde naar eind 2022 toe, dit vanwege hogere energiekosten, inflatie, duurdere bouwmaterialen, etc. maar ook de doelstellingen van de overheid om het vastgoedlandschap energiezuiniger te maken tegen 2028. De huurmarkt zit in de lift, alsook appartementen doen het beter dan woningen.

Wat zal 2023 ons brengen?

De afkoeling van de huizenmarkt is aldus ingezet…

En ook de trend rond energiezuinig leven zet zich voort in 2023.
Verscheidene verplichtingen die vanuit de overheid worden opgelegd bij zowel verkoop, als aankoop van een woning, nemen hun intrede.

Daarnaast zijn er ook verschillende macro-economische factoren die invloed blijven hebben op de prijzen van huizen en appartementen, zoals de hoge energiekosten, inflatie en stijgende materiaalprijzen.

 

Asbestattest

Sinds 23 november 2022 is het verplicht om bij de verkoop van een woning in Vlaanderen die vóór 2001 gebouwd is, een asbestattest op te stellen. Dit geeft aan hoe asbestveilig het huis of appartement is. Het attest zal een rol spelen in de onderhandelingen.

Verwachting: woningen (huizen én appartementen) met een slecht asbestattest worden minder populair op de vastgoedmarkt.

 

Renovatieverplichting

Bij de start van 2023 trad de renovatieverplichting voor residentiële gebouwen in voege.

Dit houdt in dat nieuwe eigenaars van energieverslindende woongebouwen (met een EPC-label E of F) verplicht zijn om binnen de 5 jaar na overdracht (zoals aankoop, erfpacht,…) de woning grondig energetisch te renoveren tot minimum EPC-label D. Dit moet bewezen worden met een nieuw EPC-attest; daar waar dit niet gebeurt, zullen boetes toegediend worden.

Verwachting: energieverslindende woningen met EPC-label E of F zullen langer te koop blijven staan op de markt, tenzij deze tegen een gunstige prijs te koop worden aangeboden.

U kan hier meer lezen over de renovatieverplichting.

 

Stijgende rentes & inflatie

Lenen is duurder geworden en het ziet er niet naar uit dat de rentes snel zullen dalen, toch niet wat betreft 2023. De meeste analisten voorspellen pas een daling in rente vanaf eind 2023 en ook dat is nog heel onzeker gezien dit van veel factoren afhangt.

Rente en inflatie gaan hand in hand. Door de hogere rentes zal de inflatie beetje bij beetje zakken. Op korte termijn blijft deze hoog maar naar schatting zou de inflatie tegen eind 2023 scherp dienen te dalen.

Verwachtingvanwege hogere hypotheekintresten en de voorlopig blijvende inflatie hebben meer en meer mensen minder koopkracht wat uiteindelijk ook zijn invloed heeft op de vastgoedmarkt. Er wordt verwacht dat de gemiddelde verkoopprijs van een huis/appartement zal dalen.

 

Duurdere bouwmaterialen

De prijzen van heel wat bouwmaterialen zijn met 15 tot 25 procent gestegen tegenover november 2021 en verwacht wordt dat deze prijzen nog zullen stijgen.

Verwachting: duurdere bouwmaterialen dienen doorgerekend te worden in de verkoopprijzen van nieuwbouw, waardoor nieuwbouwprojecten die nog maar in de beginfase zitten ook duurder zullen worden en er meer en meer met variabele prijzen zal gewerkt worden.

Bij ColorCasa bieden we nog steeds nieuwbouwprojecten aan met VASTE prijzen!

Neem een kijkje op onze website of contacteer ons voor meer info.

 

Dalende energiekosten

Er is licht aan het einde van de tunnel… Letterlijk en figuurlijk dan, want we zullen in 2023 niet meer in het donker (of de kou) moeten blijven zitten om kosten te besparen. Sinds december 2022 wordt een dalende trend opgemerkt in de energiekosten en ook in 2023 zet deze trend zich voort.

Verwachting: desondanks de dalende energiekosten is er consensus onder de vastgoedexperts dat de markt voor energiezuinige woningen goed zal blijven presteren, terwijl de prijzen van energieverslindende woningen mogelijk zullen dalen. Dit voornamelijk vanwege de renovatieverplichting.

Zie je door de bomen het bos niet meer met al deze veranderingen en verplichtingen?
Wens je graag hulp bij de aankoop of verkoop van een woning?

Neem contact met ons op, dan staan wij jou graag met raad en daad bij.