07 11 2022

3 jaar tijd om vorige woning te verkopen bij ingrijpende renovatie nieuwe woonst !

Vorige maand gingen we dieper in op de aankomende veranderingen in de vastgoedmarkt anno 2023, waaronder ook de renovatieverplichting. Daar spraken we over een termijn van 2 jaar tijd om de vorige woning te verkopen bij renovatie van een nieuwe woning. Vandaag melden we graag dat deze termijn werd opgetrokken naar 3 jaar.

Kopers van een enige woning betalen in Vlaanderen sinds dit jaar 3 procent in plaats van 6 procent registratierechten. In geval van een grondige energetische investering daalt het tarief naar 1 procent.

Kopers kunnen enkel genieten van de verlaagde tarieven als het hun enige woning/grond is, of als ze hun huidige woning of bouwgrond binnen de twee jaar verkopen.
Bij de verlaagde registratierechten aan 1 procent komt daar nu een extra jaar bij.

De verlenging geldt dus voor eigenaars die bezig zijn met een ingrijpende energetische renovatie van de nieuwe woning, of de verbouwing van een nieuw beschermd monument.

Het extra jaar komt er omdat de termijn te kort bleek bij vele bouwprojecten. “De gemiddelde doorlooptijd van een bouwproject is langer geworden het voorbije jaar. Ook de levering voor bouwmaterialen sleept langer aan. Om te vermijden dat de eigenaars die willen renoveren in de problemen geraken, gaan we nu die termijn van twee jaar verlengen tot drie jaar.”

De reeds lopende termijnen van 2 jaar worden automatisch met een jaar verlengd. De koper moet dus zelf geen actie ondernemen.

Wenst u graag meer informatie rond uw rechten/plichten als verkoper of koper?

Contacteer ons gerust, wij helpen u graag verder.

02 270 37 02
immo@colorcasa.be