Blijf op de hoogte
Overzicht nieuws

Klein en groot beschrijf voor registratierechten verdwijnen

Gedaan met ‘gewone’ en verlaagde registratierechten. Binnenkort is er nog een tarief: 7%, waarop nog kortingen mogelijk zijn. Waarschijnlijk zal de nieuwe regeling er tegen de zomer 2018 zijn.
7 procent. Zoveel zal waarschijnlijk binnenkort het enige tarief voor registratierechten bedragen. Ter herinnering: iedereen die een woning of appartement koopt, betaalt een extra 5 (bij verlaagde registratierechten) of 10% van het aankoopbedrag aan de Vlaamse overheid.

Bedoeling is dat dit nieuwe, eenvormige systeem tegen deze zomer van kracht wordt en zo een einde maakt aan het verouderde systeem dat gebaseerd is op het kadastraal inkomen van het pand. Dat vormt volgens tal van experts en de overheid niet langer een correcte basis.

Kortingen voor bescheiden en gerenoveerde woningen

Waar het basistarief 7 procent bedraagt, voorziet het nieuwe voorstel een korting van 5600 euro voor wie een bescheiden woning koopt (op de eerste schijf van 80.000 euro betaalt u als koper geen registratierechten). Het gaat dan om een woning die niet meer dan 200.000 euro kost of 220.000 in de kernsteden en de Vlaamse rand, waartoe ook Meise, Asse en Dilbeek behoren.

Ook wie grondig renoveert, krijgt een extra korting. Wie binnen de vijf jaar na de aankoop een energetische renovatie uitvoert, betaalt slechts zes procent registratierechten en krijgt een extra vrijstelling van 4.800 euro als het om een bescheiden woning gaat.

Opgelet: deze tarieven en kortingen gelden enkel bij de aankoop van de eerste woning. Bij aankoop van ander vastgoed zal nog steeds het tarief van 10 procent gehanteerd worden.

Even wachten

Het ziet er dus naar uit dat u voor het betere vastgoed best nog even wacht met uw handtekening onder de overeenkomst te zetten. Even wachten tot de nieuwe regeling in voege treedt, zou u wel eens enkele duizenden euro’s kunnen opleveren. Wij hopen alvast dat de overheid tijdig communiceert over de exacte invoering ervan…

Deel dit artikel