Blijf op de hoogte
Overzicht nieuws

Hoe maak jij je tuin lenteklaar?

Het begin van de lente is al even gepasseerd - en de optimisten onder ons, die zouden al kunnen zeggen dat de zomer zijn opmars aan het maken is. En behalve langere dagen en warmere avonden, betekent dit ook dat je tuin weer helemaal klaar is voor een vruchtbaar seizoen. Maar… is je tuin er wel echt klaar voor? Of moet je nog enkele voorbereidingen treffen? Wij helpen je!

#1 Neem je gereedschap onder handen

Je hebt je gereedschap immers al een hele tijd niet meer gebruikt – en de kans is groot dat dit tijdens de koude winter een beetje verwaarloosd geraakt is. Met andere woorden: je zal waarschijnlijk wat roestvlekken terugvinden op die harken, schoffels, schopjes en rieken, en mogelijk heeft die grasmaaier ook een onderhoud nodig. Geen probleem, hoor, maar neem deze eerst duchtig onder handen voor ze in die verse grond te duwen!

#2 Ga na of je grond er al volledig klaar voor is

Want het warme weer kan je misschien wel wat beloftes brengen, maar als je grond er nog niet klaar voor is… Dan oefen je best nog wat geduld uit: in slechte grond zal er immers weinig groeien, nietwaar? Gelukkig bestaat er een eenvoudige manier om te testen of je grond klaar is om er volledig voor te gaan! Het enige wat je moet doen, is een handvol aarde oprapen en proberen om er een balletje van te kneden. Lukt dit? Dan betekent dit dat je nog even moet wachten. Pas wanneer de aarde droog genoeg is zodat deze uit elkaar valt in je handen, kan je erin vliegen.

#3 Ga er met de grove borstel door

Wat moet je altijd eerst doen vooraleer je je huis onder handen wil nemen voor een project, zoals bijvoorbeeld een herinrichting of schilderwerken? Opruimen. Want, voor je structurele veranderingen kan doorvoeren, moet je er altijd voor zorgen dat er geen rommel in de weg ligt. En dit geldt ook wanneer we het over je tuin hebben: vooraleer je begint te planten en zaaien, moet je de rommel weghalen. Met andere woorden: hark gevallen bladeren weg, verwijder uitgebloeide jaarlingen en ga de strijd aan met dat oprukkend onkruid. Pas wanneer je tuin volledig gezond en op orde gebracht is, krijgen nieuwe planten en bloemen een eerlijke kans!Zo! Nu weet jij perfect welke drie grote stappen jij eerst moet ondernemen om ervoor te zorgen dat je tuin in geen tijd een veilige thuisbasis wordt voor al die bloemen en planten die jij wil laten groeien. En wist jij trouwens dat je vanaf mei al volop kan beginnen met het zaaien van heel wat bloemen? Met andere woorden: vanaf je al bovenstaande stappen afgerond hebt, kan jij volop beginnen. Denk bijvoorbeeld aan bieslook, vingerhoedskruid, de stamroos, viooltjes, geraniums, rhododendron, sering, enzovoort. Succes!

Bron: Dewaele

Deel dit artikel