Blijf op de hoogte
Overzicht nieuws

4 tips voor een herfstproof huis

De laatste mooie nazomerdagen liggen ondertussen achter ons. Het koelt ’s avonds snel af en de dagen zijn al beduidend korter. Het uitgelezen moment om je woning voor te bereiden op de herfst/winter. We geven je graag een paar fijne tips om je huis onder te dompelen in herfstige sferen en je te wapenen tegen de nakende koude.
1 Berg je tuinspullen op
In de zomer gebruik je heel wat spullen die je tijdens de rest van het jaar niet nodig hebt. In de tuin hebben je kinderen de komende periode niets meer aan het zwembad, de schopjes en de emmertjes. Misschien is het ook tijd om de kussens van je tuinstoelen netjes op te bergen tot volgend jaar.

Geef je barbecue een grondige poetsbeurt voor je hem opbergt. Als je hem volgende zomer meteen weer opnieuw wil kunnen gebruiken, spendeer je hier nu best wat aandacht aan. Ga met een stevige borstel aan de slag en schrob dat het een lieve lust is. Gebruik in plaats van een schoonmaakmiddel eens een citroen. Het zuur werkt wonderwel om het vastzittend vuil los te maken en het is bovendien 100% milieuvriendelijk.

2 Tijd voor een grote schoonmaak in huis
Met de mooie zomerdagen, je vakantie en de gezellige uitstapjes heb je de zomerschoonmaak misschien overgeslagen. Geen nood, want nu de dagen kouder en natter worden, is het de ideale periode om binnen aan de slag te gaan. Neem de stofzuiger erbij en haal een dweil met sop door je huis. En onthoud: een streepje opzwepende muziek maakt het werk een stuk aangenamer!

Leg je zomerkleding weer achteraan of bovenaan in de kast en maak plaats voor je herfst- en winteroutfits. Ga eens door al je kleren en sorteer welke stukken weg mogen. Kleren bijhouden die je niet meer draagt, heeft geen zin. Breng kleding die je niet meer draagt naar de kringloopwinkel in je buurt, doe mee aan een rommelmarkt of schenk ze aan een goed doel. Dit geldt uiteraard ook voor andere spullen die je niet meer gebruikt.

3 Controleer je verwarmingsinstallatie
Tijdens de herfst en winter is een optimaal werkende verwarming onmisbaar. Het is dan ook van groot belang dat je cv-ketel correct geplaatst en goed onderhouden wordt. Zo verhoog je het rendement van je verwarmingsinstallatie en loop je minder risico op CO-vergiftiging. Dat laatste is namelijk een rechtstreeks gevolg van een slecht onderhouden verwarmingsketel.

Een regelmatige controle en onderhoud door een erkend technicus is onontbeerlijk en bij wet verplicht. Mazoutketels of centrale stooktoestellen op een vaste brandstof moeten elk jaar een onderhoud krijgen. Voor gasgestookte verwarmingstoestellen is een tweejaarlijks onderhoud verplicht. 
Denk daarnaast ook tijdig aan het ontluchten van je radiatoren. Je zal het niet alleen sneller warm hebben, je verhoogt ook het rendement van je radiatoren én voorkomt vervelende tikkende geluiden.

4 Neem je voorzorgen tegen tocht in huis
In de zomer kan het binnen, zelfs met de verwarming aan, kil aanvoelen. Heel wat warmte gaat verloren door kieren en spleten. Met je hand of een brandende aansteker kan je makkelijk nagaan waar de tocht vrij spel krijgt.

Vermijd ongewenste tocht door tochtstrips te plaatsen aan buitendeuren en deuren naar onverwarmde ruimtes zoals de garage. Ook de naden en kieren van ramen laten tocht door.
Heb jij een brievenbus in je voordeur? Plaats dan een brievenbusborstel om te vermijden dat de koude buitenlucht naar binnen wordt geblazen.
Controleer of alle ramen en deuren goed sluiten. Contacteer desnoods een vakman om mogelijke afdichtingsproblemen te verhelpen.
We geven ook nog mee dat het zeker tijdens de herfst en winter erg belangrijk is om je huis goed te ventileren.
In de zomer kan het binnen, zelfs met de verwarming aan, kil aanvoelen. Heel wat warmte gaat verloren door kieren en spleten. Met je hand of een brandende aansteker kan je makkelijk nagaan waar de tocht vrij spel krijgt.

bron: lumiworld.luminus.be

Deel dit artikel