08 03 2022

Word wakker uit je winterslaap: zo haal jij de lente in huis !

De lente kondigt een nieuw fris begin aan. Bloemknoppen ontpoppen zich, vogelnestjes verschijnen hier en daar, maar ook binnenshuis zorgen de eerste zonnestralen voor lentekriebels. Tijd voor een lenteschoonmaak !

Vooraleer je je poetsgerief in de hand neemt en je naar de dichtstbijzijnde tuinwinkel haast om een hele lading planten aan te kopen, geven wij je graag enkele low-budget tips mee rond hoe jij je huis kan opfrissen.

1. Hou een grote lente-‘afmaak’ (say what?)

Beginnen met een grote lenteschoonmaak spreekt voor zich. Start met je huis grondig op te ruimen. Dikke plaids, warme pantoffels, ze kunnen allemaal aan de kant. Kies voor lichtere materialen en stoffen, zoals linnen en katoen en dit liefst in lichte, frisse kleuren om dat echte lentegevoel naar boven te halen.
Maak ook even tijd om je te ontdoen van allerlei spullen die jou niet meer dienen. Stel jezelf hierbij niet zozeer de vraag “Wil ik dit nog houden?” (het antwoord is dan vaak ‘ja’), maar eerder “Maakt dit me blij?”. Het antwoord daarop is vaak ‘nee’.

Een lente-schoonmaak voelt fijn, maar een lente-afmaak voelt nog veel beter !
Neem pen en papier bij de hand, ga het hele huis door en noteer voor elke ruimte de te ondernemen acties. Schrijf op waar je je allemaal aan ergert en neem die zaken onder handen. Denk aan bijvoorbeeld dat kapotte lichtknopje, de losse deurknop, die raamlijst dat wel een nieuwe schilderbeurt kan gebruiken, de vaatwasser die gerepareerd moet worden, enz. Geloof me, je voelt je achteraf nog 10x beter.

2. Haal kleur & licht in huis

De dagen worden langer, en zo ook het aantal uren daglicht. Haal dit zonlicht maximaal in huis, want licht is belangrijk voor ons gemoed en onze energie. Trek je gordijnen zover mogelijk open, haal meubels van voor het raam en let the sunshine in… Mooi meegenomen: kleine ruimtes worden optisch groter bij veel licht.

De hoeveelheid licht in huis heeft ook invloed op de kleurtinten. Zo kan dat nieuwe likje verf op de muur bijvoorbeeld een heel andere gloed krijgen in vol daglicht. Hou dit in het achterhoofd bij het kiezen van je kleur voor een ruimte met veel of weinig zonlicht. Als het over kleuren gaat, bedenk dan eerst goed welke sfeer je wilt creëren in je woning. Wil je een natuurlijke uitstraling? Dan zijn groen- en bruintinten geschikt. Als je houdt van industrieel is antracietgrijs een goede kleur, het geeft een stoere uitstraling. Wist je dat kleur ook invloed heeft op je emotie? Zo word je vrolijk van geel en staat groen voor ontspanning. Houdt ook rekening met de functie van de ruimte: in je slaapkamer wil je veel meer rust creëren dan in de woonkamer. Wil je niet de gehele ruimte in dezelfde kleur verven? Kies dan voor een accentmuur.

Fris de buitenkant van je huis op door het schilderen van kozijnen en deuren. Gebruik een combinatie van een lichte en donkere kleur voor contrast. Schilder je raamkozijnen bijvoorbeeld zuiver wit en kies voor zwart voor de deuren. Dit geeft je huis een luxe uitstraling! Naast de kozijnen en deuren kun je ook je gevel schilderen. De gevel een paar tinten lichter schilderen dan de huidige kleur zorgt al voor een frissere uitstraling, maar je kunt natuurlijk ook voor een totaal andere kleur kiezen. Populaire kleuren zijn wit en antracietgrijs.

3. Breng buiten naar binnen

De lente zorgt opnieuw voor meer verbinding met de natuur: mensen komen terug meer buiten.
Trek dit gevoel naar binnen toe door. En hoe krijg je een beter lentegevoel dan wanneer je de geur van verse bloemen ruikt?
Koop bijvoorbeeld een mooie bos tulpen en je huis ziet er meteen zonniger uit. Ook een kamerplant kan de boel wat opvrolijken en zorgt voor meer zuivere lucht in huis. De goudpalm (Areca) is een aanrader !

Tenslotte mogen ook houten accenten niet ontbreken in je interieur. Gelukkig kan je tegenwoordig overal houten decoratie vinden, in allerlei verschillende vormen en maten. Denk bijvoorbeeld aan een houten decoratie ladder voor in de badkamer als handdoekenrek, houten dienbladen en houten bloempotten. Wanneer je houten accessoires combineert met vrolijke pastelkleuren, dan heb je echt het voorjaar in huis!

4. Geef je tuin een onderhoudsbeurt

Blaas je tuin nieuw leven in. Het vroege voorjaar is de periode bij uitstek om zomer- en herfstbloeiers te snoeien. Dat kan al net na de vorstperiode. Ook je gazon krijgt het geregeld hard te verduren, zeker tijdens de wintermaanden. Gelukkig is de lente het perfecte seizoen om je gazon te herstellen.

Ook de vijver verdient aandacht tijdens de lente. Vervang zwakke en dode vijverplanten door nieuwe en dun planten die hevig woekeren uit.

Wil je in de zomer volop van je terras genieten? Maak dan in het voorjaar tijd voor een grondige schoonmaak met een hogedrukreiniger.

5. Parfumeer je huis

Met de geur van verse bloemen kan je alvast de lente in huis halen, maar je kunt nog meer doen. Wat dacht je van geurkaarsen in vrolijke kleuren of geurstokjes in een heerlijk lentegeurtje? Niets is fijner dan thuiskomen in een fris huis dat altijd lekker ruikt. Typische lentegeuren ruiken bloemig, fris en fruitig.

Met deze tips kom je al een heel eind om jouw woonst klaar te stomen voor de lente, of wie weet misschien ook voor een verkoop 😉 ?